fredag 26 mars 2010

Mustig fiskgryta med musslor och räkor

Ikväll provade jag att göra en fiskgryta från recept.nu och OJ vad god den blev. Jag tog mig friheten att lägga till två ingredienser, nämligen morot och färsk fänkål, samt en nypa cayennepeppar och det blev riktigt gott! Här är receptet för 4 portioner:


Ingredienser

400 g torskfilé (eller blandad fisk)
1 nät blåmusslor
2 1/2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskbuljong
300 g räkor med skal
1/2 st purjolök
1/2 st gul lök
1 morot
1/4 bit färsk fänkål
1 msk smör
1 klyfta vitlök
1 1/2 tsk tomatpuré
1 1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 tsk torkad basilika
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1/2 g saffran (1 paket)
2 tsk persilja, finhackad


Gör så här

1. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta dem som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Koka musslorna i vin i 4 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det.

2. Skala räkorna och skär fisken i kuber. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken, moroten och fänkålen. Smält smöret och fräs lök, purjolök, fänkål och morot ett par minuter. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, basilika och cayennepeppar.

3. Tillsätt musselspad och fiskbuljong. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche och saffran. Sjud i 15 minuter. Lägg i fisken och sjud i ytterligare 7 minuter. Lägg i räkor och musslor. Hetta upp, strö över persilja och servera genast.

Servera gärna med vitlöksbröd och ett glas vitt :)

Inga kommentarer: