söndag 9 januari 2011

TV-serier man minns

Igår satt jag och var lite nostalgisk över alla serier man kollade på i sina ungdomsår och jag blev lite sugen på att googla på dem. Här är några av de som jag tittade på...

Ensamma Hemma eller Party of Five (1994-2000)
Dramaserien om fem ensamma barn som växte upp utan föräldrar i San Fransisco och som tog upp en massa moraliska dilemman som alkoholism, cancer, våld osv. En ganska så deppig serie egentligen och så här i efterhand, inte speciellt bra.


Alf (1986-1990)
En science fiction sitcom om rymdvarelsen Alf som crashade in i familjen Tanners garage i en ett amerikanskt medelklasshem. En väldigt rolig och underhållande serie, jag minns att jag hade en sån liten klämdocka med Alf som hängde sig fast i min skrivbordslampa.


Beverly Hills (1990-2000)
Den 10 år långa ungdomsserien om tvillingarna Walsh som flyttade till Beverly Hills och alla de andra. Vad jag älskade denna serie! När TV4 blev markbundet i Sverige 1992 började jag kolla på den varje söndag (så jag har nog missat de första avsnitten!). Nu går den i repris på eftermiddagrna och det är jättekul om se om den tycker jag, nördigt jag vet ;).


Blossom (1990-1995)
Blossom var en serie om Blossom och familjen Russo som bestod av ensamstående Pappa Nick, den fd alkoholiserade brodern Anthony och den korkade brodern Joey. Hon hade också en bästa kompis som hette Six som pratade något otroligt mycket. Blossom och Six hade väldigt originell och mysko klädstil som man tyckte var lite kul.


The Cosby Show (1984-1992)
The Cosby show! Vad mamma och jag satt och följde familjen Cosby med fem barn i deras centrala vardagsrumssoffa. Man tyckte det var så konstigt att soffan inte stod intill väggen? Och man tyckte att pappa Bill var alldeles för sträng mot alla sina döttrar och att han retades hela tiden.


Dallas (1978-1991)
Detta var nog den första serien jag började kolla på eftersom Mamma kollade på den. Vilken såpa alltså! Det hände ju saker hela tiden i oljebranchen. JR som var den onda, Bobby var den goda, Sue Ellen som var alkis osv. Bäst tyckte jag om Lucy med sitt långa, blonda hår som såg ut som Barbie. Jag minns det spännande dramat när Bobby skulle komma tillbaka till serien i en duschscen där Pam hade drömt allting, efter flera år. Det gäller att vara kreativ alltså! Jag hade gärna sett om hela Dallas, men gud vad många avsnitt det finns!


Degrassi Junior High (1987-1989)
Ett Kanadensiskt ungdomsdrama om elever på Degrassi Junior High i Toronto (fortsättningen på Kids of Degrassi Street, 1979-1986) . Denna serie tog upp sånt som mobbing, tonårsgraviditet, droger, barnmisshandel, homosexualitet, rasim och skilsmässa. Allt en tonåring behöver veta ;). Man fick sedan fortsätta att följa gänget i Degrassi High 1989-1991 där det även dök upp sånt som AIDS, abort, missbruk, alkoholism, sex, otrohet, dödsfall, självmord, depression, homofobi, ätstörningar m.m). Sen fortsatte det med Degrassi: The next Generation, men det är inget som jag har sett.


Doogie Howser (1989-1993)
Minns ni den 16-åriga läkaren som var ett geni? Den yngsta läkaren i hela USA ;) Jag minns att jag såg några avsnitt och minns speciellt ett avsnitt när han skulle förlora sin oskuld, haha. Inte en speciellt bra serie!


Falcon Crest (1981-1990)
Detta var också en såpa jag såg med min Mamma som handlade om familjerna Gioberti/Channing på en vingård i Kalifornien. En mycket dramatisk och spännande serie!


Dynastin (1981-1989)
Dynastin har precis som Dallas och Falcon Crest en mycket dramatisk och spännande såpa om bla.a Familjen Carrington, makt och rikedom (faktiskt producerad av Aaron Spelling).


Huset Fullt (1987-1995)
Vem minns inte komediserien om familjen Tanner som bodde i det gudomligt fina radhuset i San Fransciso? (det var serien som fick en att vilja åka dit). Där Mary-Kate och Ashley Olsen gjorde TV-premiär som minsta dottern Michelle. John Stamos som spelade morbrodern Jesse som var musiker tyckte man ju var så snygg!


Skilda Världar (1996-2002)
Oj vad bra jag och Johanna tyckte denna serie var, sista året gick när vi pluggade i Halmstad och vi följde det slaviskt då. Såpan om tvillingarna Sandra och Daniel och de andra. Makt och spel självklart. Seriens första säsong kommer ut på DVD box i mars!


Solstollarna (1985)
Solstollarna var en serie i 10 avsnitt som sändes på sommarmorgnarna i SVT 1985. Det var en fortsättning på Toffelhjältarna (jullovet 1984) med Ola och Per som utspelades vid Ribersborgsbadet i Malmö. Där ägde direktör Knegoff ett café där Ulla-Bella var sekreterare. En rad kända artister medverkade i serien som t.ex. Lena Philipsson, Samantha Fox, Mandy Smith, Lili & Sussie, Anna Book och Pernilla Wahlgren. jag har faktiskt de första avsnitten på VHS, underbar underhållning!


Varuhuset (1987-1989)
Den första svenska såpan? Den handlade om Öhmans varuhus i Stockholm och alla anställda där. En rad med skumma affärer pågick... detta var min favoritserie tror jag. Men jag såg också på Tre Kronor (1994-1999), Goda Grannar (1987-1989), Storstad (1989-1992) och Rederiet 1992-2002).


En härlig tid (1988-1993)
Den sockersöta komediserien om Kevin och hans familj i ett förortskvarter i USA 1968. Han lekte med Paul och Winnie som var grannar. Man fick se Kevin växa upp under början på 70-talet och komma i kontakt med en rad tonårsproblem :)V (1984-1985)
Jag och Kicki var nästan de enda i klassen som fick kolla på den läskiga science fiction serien "V" om kampen mellan ödlorna och den goda mänskligheten. Man tyckte den var läskig då, men efter att ha sett reprisen som gick nyligen skrattar man ju ;).


Det finns så många fler serier man kommer ihåg, men man kan ju inte nämna alla.. för att inte tala om alla bra barnprogram man såg som liten! Men det får bli ett annat inlägg.

Inga kommentarer: