onsdag 15 december 2010

Ungersk Paprikakyckling

Jag har aldrig varit i Ungern, men jag har fått äta ungersk mat sedan barndomen eftersom min bästa väns föräldrar kom från Ungern. Det var verkligen jättegod mat och en favorit är Ungersk Paprikakyckling (Paprikás csirke) som är en riktig ungersk klassiker. Alla husmödrar har tydligen sitt eget recept och Mariettas var HELT fantastisk. Denna rätt är ju såklart svår att återskapa eftersom jag inte har tillgång till de äkta ungerska ingredienserna och hemligheterna som Marietta har. Men efter att ha läst en rad olika recept i böcker och på nätet, så har jag här provat en variant som jag tycker blev riktigt god (inte lika god som originalet, men går det…?).

















(lånad bild)

Ungersk Paprikakyckling

1 hel kyckling
(2 msk ister)
2 msk smör
4 lökar
1 vitlöksklyfta
3-4 msk ungersk paprikakrydda
Ca ½ liter vatten
Salt och peppar (efter behag)
1 ½ röd paprika
2 tomater
1 dl grädde
2 dl creme fraiche

Ta av skinnet från kyckling och dela den i lagom stora bitar. Riv eller kör lökarna i en matberedare så det blir så finhackat som möjligt (gärna purékonsistens). Bryn lök och vitlök tillsammans i smör med paprikakryddan i en gjutjärnsgryta tills löken är gyllenbrun. Lägg i hela kycklingdelar (utan skinn) i grytan och bryn tills kycklingen fått lite färg. Häll sedan på vattnet. Salta och peppra. Låt puttra i ca 1 timme (ju längre desto mörare blir kycklingen). Tillsätt tärnad tomat och paprika efter halva koktiden. Häll i grädde och creme fraiche mot slutet. Servera med hemmagjord klimp (Galuska).

Klimp (Galuska)
2 ägg
2 dl vatten
1 nypa salt
Ca 4 dl mjöl

Vispa ägg och vatten och häll på en nya salt. Häll successivt på mjölet och vispa hela tiden för att undvika klumpar. Häll på så pass mycket mjöl så konsistensen blir en rinnande deg, en tjock smet, lite tjockare än våffelsmet ungefär. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Pressa över smeten över ett rivjärn (tjocka storleken) direkt över kastrullen med en spatel. Degen skall ”droppa” ner direkt i det kokande vattnet. Klimpen är klar när den flyter upp till ytan (det går fort). Ta upp klimpen med en hålslev och lägg i ett durkslag. Häll på lite olja för att den inte skall klumpa ihop. Servera klimpen varm med kycklinggrytan.

Mums! :)

Inga kommentarer: