(lånad bild)
Ungersk Paprikakyckling
1 hel kyckling
(2 msk ister)
2 msk smör
4 lökar
1 vitlöksklyfta
3-4 msk ungersk paprikakrydda
Ca ½ liter vatten
Salt och peppar (efter behag)
1 ½ röd paprika
2 tomater
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
Ta av skinnet från kyckling och dela den i lagom stora bitar. Riv eller kör lökarna i en matberedare så det blir så finhackat som möjligt (gärna purékonsistens). Bryn lök och vitlök tillsammans i smör med paprikakryddan i en gjutjärnsgryta tills löken är gyllenbrun. Lägg i hela kycklingdelar (utan skinn) i grytan och bryn tills kycklingen fått lite färg. Häll sedan på vattnet. Salta och peppra. Låt puttra i ca 1 timme (ju längre desto mörare blir kycklingen). Tillsätt tärnad tomat och paprika efter halva koktiden. Häll i grädde och creme fraiche mot slutet. Servera med hemmagjord klimp (Galuska).
Klimp (Galuska)
2 ägg
2 dl vatten
1 nypa salt
Ca 4 dl mjöl
Vispa ägg och vatten och häll på en nya salt. Häll successivt på mjölet och vispa hela tiden för att undvika klumpar. Häll på så pass mycket mjöl så konsistensen blir en rinnande deg, en tjock smet, lite tjockare än våffelsmet ungefär. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Pressa över smeten över ett rivjärn (tjocka storleken) direkt över kastrullen med en spatel. Degen skall ”droppa” ner direkt i det kokande vattnet. Klimpen är klar när den flyter upp till ytan (det går fort). Ta upp klimpen med en hålslev och lägg i ett durkslag. Häll på lite olja för att den inte skall klumpa ihop. Servera klimpen varm med kycklinggrytan.
Mums! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar