torsdagen den 7:e april 2011

Spenat/fetaost paj

En av mina favoritpajer är med bladspenat och fetaost. Den är härligt salt och krämig, dessutom vegetarisk och passar alla. Här kommer receptet:

1 sats pajdeg (Jag brukar köra hälften fullkornsdinkel eller grahamsmjöl)
1 stor påse bladspenat
1 kruka färsk basilika
1 paket fetaost
2 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
4 ägg
2 dl lagrad riven ost
Salt & Peppar

Gör så här:
1. Gör först pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbara kanter (standardmått).
2. Nagga botten med en gaffel och fäst folieremsor längs med formens kanter för att kanterna inte skall rasa ner under gräddning.
3. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 min på 200 grader.
4. Fördela ost, bladspenat och färsk basilika i pajskalet.
5. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk salt och peppar och häll smeten i pajskalet, toppa med tärnad fetaost.
6. Grädda i ugnen i ca 40-45 min på 200 grader (tills äggstanningen har "lagt" sig). Om pajen bränns för mycket under tiden, täck då med folie tills den gräddad klart.
7. Servera pajen med en god sallad.

Den här pajen är lite tjockare än paj i en vanlig pajform, därför behöver den längre tid i ugnen.

Bon Apétit!

Inga kommentarer: