tisdag 30 november 2010

1 december - julkalendern

Imorgon är det 1:a december och dags för julkalendern! Årets julkalender heter Hotell Gyllene Knorren. Jag ska kika på första avsnittet imorgon kl 07.15 till frukost och se om det är något att ha.

Min absoluta favoritjulkalender genom tiderna var Julpussar och Stjärnsmällar som sändes Julen 1986 (då var jag 9 år gammal). Kommer ni ihåg den? Jag har den faktiskt inspelad på VHS för den gick i repris en gång.


Här är handlingen:

I Stockholm bor Paul Vanderman med sin familj, hustrun Gloria och dottern Erika. Paul är konstnär och när det börjar lacka mot jul försöker han sälja ett par tavlor, men tyvärr är det inget av hans egna motiv som lockar. Istället lockas konsthandlarna av en kopia som Paul målat. Han är till en början tveksam till att sälja just denna tavla men övertalas då han får se hur mycket pengar han skulle få.

Vad han inte anar är att konsthandlarna i själva verket är ett par riktiga skurkar som avser att sälja tavlan vidare som en äkta Rubens. Paul blir förskräckt när han förstår detta och lyckas stjäla tillbaka tavlan och då gäller det att snabbt komma undan. Blixtsnabbt packar familjen det viktigaste och ger sig iväg till Pauls barndomshem i Busnäs. Efter sig har de skurkarna.

Det lilla idylliska Busnäs anar inte vad som kommer att hända. Dagarna fylls av galna händelser, julförberedelser, kärlek, bröllop med mera. Och hela tiden tvingas Paul fly undan konstskurkarna...


Andra favoriter var ju Trolltider (1979), Julstrul med Staffan och Bengt (1984), Ture Sventon (1989) och Håll huvudet kallt (1994). Vilken är er favorit? Discshop har släppt en massa gamla julkalendrar på DVD i en kampanj för 129 kr/styck. Kolla in om din favorit finns med :).

Inga kommentarer: