söndag 29 oktober 2006
Satsumas, clementin, mandarin, vitamin...???
Ja vad sjutton!? Jag åt min första "någonting" för denna säsong ikväll. Men vad är det egentligen för skillnad mellan dem? Wikipedia säger:
Mandarin är en sötaktig mindre typ av citrusfrukt. Mandariner har i allmänhet kärnor, men clementinen är en framtagen variant av mandariner som saknar kärnor. Beroende på källa påstås frukten ursprungligen komma från antingen Mauritius eller Kina. Mandariner slutade importeras till Sverige för 30 år sedan men blandas fortfarande ofta ihop med satsumas och clementiner.
Satsuma är en sorts citrusfrukt som har sitt ursprung i Japan där den heter "unshū mikan". Den är ungefär lika stor som en mandarin men är i allmänhet kärnfri.
Clementinen är den vanligaste formen av citrusfrukt i Sverige. Det är en förädlad variant av mandarin som saknar kärnor. Fruktköttet är mycket saftigt och frukterna är lätta att skala. I Sverige importeras clementiner från Spanien och Marocko under höst och vinter.
Jaha, vart man klokare på det eller? Jag tror att jag åt en...clementin? åtminstone var den mycket saftig och lätt att skala, kom ihåg det! :) fast nä? det fanns ju kärnor i! Fast mandariner med kärnor slutades ju importeras till Sverige för 30 år sedan? I'm lost, haha. I för sig stod det att Satsumas "i allmänhet" var kärnfria. Men å andra sidan minns jag gånger då den orangea lilla citrusfrukten har exploderat av kärnor. Visst känns det som att det är vanligare att man får kärnor i än inte i? Kärnornas hämnd helt enkelt, they're back!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Andra saker att äta, Dvärgtranbär och Sjönöt.
Dvärgtranbär (Vaccinium microcarpum) är en art i växtfamiljen ljungväxter. Det är en dvärgbuske som är grön året runt, med tunna, liggande och revor som ofta slår egen rot. Revorna kan bli nästan 60 centimeter långa och har små strödda, äggrunda, 4 till 5 millimeter långa blad med en vaxartad djupgrön ovansida och en ljusare undersida. Den har fyra stycken rosenröda kronblad, som är 4 millimeter långa.
Sjönöt (Trapa natans) är en vattenväxt av ganska säreget utseende och många underliga avvikelser i sin byggnad. Den fullväxta plantan är enårig och består av en lång stjälk, som står upprät i vattnet och når en längd av omkring en meter. I dess topp sitter bladen (och blommorna i en rosett, som hålles flytande genom bladskaftens blåslika uppsvällning; dessa flytblad har rutformig skiva av mer eller mindre brunröd anstrykning. Stjälken bär dessutom undervattensblad, av vilka de nedersta sitta motsatta och är små, jämnbreda och utan särskilt utbildad skiva, men de övre (som går näst före rosettbladen) sitta strödda och hava bladskivor, som allt mer närma sig de fullt utbildade bladens. Dessa undervattensblad faller emellertid av inom kort, och vid deras fästpunkter uppkommer de hårfint delade organ, som för sin likhet med undervattensbladen hos blåsörten och grodnaten förr antogos vara blad, men numera anses vara vattenrötter; de består av en uppåtriktad trådrot, som bär talrika fina grenar i tre till fem rader. Slutligen har stjälken även enkla, nedåtriktade trådrötter, som fäster den vid bottnen.
/Jerry
Ja det lät ju snäppet godare.. hihi
å när vetenskapen ändå knäckt gåtan om hur man manipulerar fram kärnfria frukter, varför ska vi fortfarande tvingas stå ut med naturens misstag? Skönt å se att du sköter dig hanna! göteborg?
Skicka en kommentar